Knurhår

Det er et spørgsmål der deler vandene i mange lande for tiden. Og hvorfor så det? Jo blandt andet fordi Tyskland i år ændret regler ved udstillinger. Det betyder omfattende undersøgelser af hundene – umiddelbart ser det ud til at skulle ske til hver udstilling, og at hundene ikke må have barberet knurhår af.

Jeg er personligt meget åben overfor viden og vil meget gerne vide hvad der er rigtigt og forkert. Men jeg hører ofte andre sige, jeg oplever ikke min hund er anderledes ved at man klipper snuden fri og dermed også klipper knurhår af. Nej det kan godt være vi ikke oplever en forskel, men spørgsmålet er hvis man er så meget for at klippe snuden, om man så ønsker viden der kan ændre på holdningen. Absolut fair at man træffer valget for sin hund, at snuden skal klippes, men så stå ved det. Grin ikke af andre der ikke gør, som jeg desværre oplever nogen gør… og især hvis man udtrykker en holdning om at hunden har brug for sine knurhår, så kan man nærmest lyde som en idiot fordi man mener sådan.

Nuvel men hvad er så rigtigt og forkert. 

I 2019 spurgte jeg en dyrlæge der havde lavet et skriv omkring knurhår på siden spørgdyrlægen.dk om videnskabelig dokumentation for at hunden bruger dem og kom netop med den argumentation som mange bruger – jeg kan ikke mærke forskel om de har hår på snuden eller ej…..

Dyrlægens svar kan ses på linket, men kort fortalt så skriver han

Ja der findes ganske omfattende videnskabelig beskrivelse af brugen af knurhår. Han fortsætter: “Hvis jeg skal finde på en sammenligning kan det måske være som at have tykke handsker på. Du kan stadig bruge dine hænder normalt og fungere fint, men du mister fintføling i fingerspidserne – giver der mening?”

 

Og ja det giver rigtig god mening for mig det han skriver, og bekræfter mig i at hunde bruger knurhår. Ja de kan godt leve uden, men forestillingen af at det måske kan sammenlignes med at vi skal bruge vores hænder med tykke handsker på og følelsen af at have fingre fri….. så ved jeg godt hvad jeg ville foretrække. Der er en ting vi skal huske. Vi er IKKE hund og derfor kan vi ikke helt sætte os ind i hvordan det vil være at være hund og mangle knurhår. Ja det ser ud som om de trives fint og også kan begå sig normalt, men hvad nu hvis det giver dem en bedre livskvalitet og bedre følelsesmæssig stimulering, så kan vi ikke bare slå det hen med at det er uhygiejnisk, at hunden er ligeglad, at den ikke mærker forskel – at pelsen jo også gror så der vil ikke være effekt selvom man ikke klipper. Den sidste sætning kommer ofte fra de der altid har klippet snuden på deres hund…. de opdager ikke at knurhår faktisk altid kommer længere ud en pelsen efter noget tid, så jo de kan sagtens bruge dem selvom de har pels på snuden.

Jeg har selv været meget i tvivl. Jeg kan lide de fleste typer af klip på pudlen og kan også godt lide en baberet snude, men også en snude der ikke er, så jeg er meget interesseret i viden omkring knurhår. Også derfor jeg spurgte dyrlægen. Der er i øvrigt en fin forklaring på hvad knurhår er på den siden jeg linker til. Jeg har også fået kritik af at jeg ikke klipper hvalpenes snuder og jeg har forsøgt at forklare mine bevæggrunde. Det er der blevet rystet på hovedet af og det er også anderledes i forhold til hvad andre gør. Jeg får også at vide hvordan jeg så vænner hvalpene til at få klippet snuden. Det vi gør er at vi tilvænner hvalpen stille og roligt til lyden og vibrationen af en trimmer fra en tidlig alder. Aldrig før de har fået øjne dog, men forholdsvis tidligt. Det gør vi så et stykke tid og med frivillighed fra hundens side. På et tidspunkt klipper vi det yderste af hårene på snuden men så vidt muligt ikke i bund, så er der nemlig stadig knurhår hunden kan bruge. Hvalpen kan hverken se eller høre som nyfødt, så derfor er det vigtigt at hvalpen har alle de sanser der virker for den. Synet bliver langsomt bedre, men er ikke fuldt udviklet som hvalp – også af denne grund vælger vi at følesansen fra knurhår skal være tilgængelig for hvalpene. 

I 2008 skriver Gitte Albæk Bielefeldt fra DcH også om hundens følesans – det kan læses her 

Hun skriver. Hundens knurhår er superfølsomme antenner, der er forbundne til en masse sensorer under huden. Hvert knurhår har faktisk sit eget følecenter i hjernen. Hunde ser ikke særligt godt på kort afstand, så knurhårene fortæller dem, hvornår ting kommer tæt på ansigtet og giver information om tekstur og form på ting, de berører. Derfor kan hunde på trods af synet, samle ganske små genstande op. Knurhårene er så sensitive, at de registrerer små bitte ændringer i luftstrømme. Blinde og svagtseende hunde kan navigere ganske udmærket blandt andet på grund af knurhårene og poternes følsomhed. Man bør absolut ikke klippe knurhår på en hund af kosmetiske hensyn, selv om de vokser ud igen. Det nedsætter hundens føling med omgivelserne, specielt i mørke.”

Og hvad betyder det så for vores egen tilgang til det at klippe vores hundes snuder? Jeg tror vi fortsætter med at gøre som vi gør – aldrig klippe helt i bund og aldrig ved de små hvalpe. Gøre det der føles rigtigt for den pågældende hund. Jeg tror på at knurhårene har en virkning for hundene og den vil jeg ikke fratage dem så vidt muligt. Men respektere naturligvis andres valg. Jeg kan rigtigt godt lide en baberet snude (ikke helt i bund) men jeg kan også rigtigt godt lide en hund med skæg. Dog bliver jeg ked af at læse de negative ting andre mener sker når man ikke klipper snuden – vi oplever dem ikke selv. Vi træffer alle valg på vores hundes vegne, men vi skal stå ved dem, og ikke forsvare hvorfor vi gør som vi gør.

 

 

 

Skriv en kommentar