Tænder

Tænder hos pudler, ja ved alle hunde er et meget vigtigt område. Det er vigtigt at tjekke at alle tænder er der og at de sidder ok, når man køber hvalp. Hvis ikke bør det fremgå af kontrakten.

Ved de små pudler skal man holde øje ved tandskifte, at de blivende tænder ikke kommer ud, uden at mælketænderne falder ud. Især hos de små hunde, kan man se dobbelt tandsæt, og de kommer ikke bare ud af sig selv. Vi fraråder på det kraftigste at rokke ved tanden for at få den ud. Vil hunden bide i ben, så er det fint, men rodsystemet hos hunden er så skrøbeligt, at vi ikke anbefaler man selv forsøger noget. Vi har selv fået trukket 4 hjørnemælketænder ud på vores Joy ved tandlægen. Vi kan sige så meget – de var ikke kommet ud af sig selv! Den lille tand på billedet er en af Joys tænder. En meget lille del af tanden er det der har været synligt

 

_dsc9790-2-fileminimizer

Den lille tand viser ca hvor den synlige del af den store tand går til. Alt til venstre er gemt oppe i gummen, så ikke noget at sige til den ikke kommer ud af sig selv

Derfor vær meget opmærksom på at jeres hvalp taber sine tænder og ikke har dobbelt af noget. Hellere få det tjekket engang for meget end en gang for lidt. 

En anden årsag til, at man får trukket tænder ud, kan være at tanden har en forkert stilling, og måske går op i ganen og laver hul. Det sker ikke så ofte, men det er alligevel en god ide at holde øje med det, da det gør rigtigt ondt, kan give betændelse og ødelægge rodsystemet.

 

Så kommer de nye tænder. Her skal vi igen være opmærksom på, at tænderne ikke vokser skævt. En del storpudler har problemer med især hjørnetænderne, der kan sidde skævt. Lad os så det fast! Hundens rodsystem er så skrøbeligt i så ung en alder, at vi fraråder, at ændre tandstillingen selv, eller trykke på tanden. Ben er ok!  Men lad en dygtig dyrlæge, der er uddannet indenfor tænder gøre arbejdet. Det kan synes af mange penge, men de er givet godt ud i den sidste ende. En hund skal jo leve med tænderne i mange år, og ikke allerede fra hvalp døje med tænderne.

Til tider skal der bøjle på, til andre tider, kan et lille snit i tandkødet være fuld tilstrækkelig til at tanden falder på plads, da tandkødet så giver plads til at tanden kan komme rigtigt ud. I Jylland anbefaler vi Lizette, fra Dyrlægehuset i Kolding. Hun ved hvad hun har med at gøre, og er meget kompetent! Desuden til rimelige penge!

HUSK

Tyggeben kan gøre meget ved tandhygiejne, men lær hvalpen fra start at få børstet tænder. enten med en tandbørste, eller en lille hætte man kan putte på en finger og så vaske tænderne på hunden. Vi benytter selv hætten, da vi oplever vi bedre kan føle hvad vi laver. En til to gange dagligt og gerne med hundtandpasta. Aldrig vores egen tandpasta, da hunden ikke kan tåle det. Mint kan nogen hunde have svært ved at lide, men ellers er der leversmag, kalkunsmag og meget mere.

Ved tandskift skal man være meget forsigtig med børstning af tænderne, da de nemt kan være ømme.

Som med alt andet, tager man det i starten, så bliver skaden sjældent så stor!