Tanker efter træning – det kræver vi fortsætter træningen

Som så mange gange tidligere, har Margrethe ( instruktør, adfærdsspecialist, kranio sakral terapeut m.v.) fra Gram Hundecenter under en træningstime inspireret mig til at skrive lidt.

Til træning og varmen er vendt tilbage
Til Træning og varmen er vendt tilbage

Opdrætter har haft hvalpen frem til 8-12 uger måske lidt længere, familien har hele hundens resterende liv.

Opdrætter har trænet hvalpen i den periode det er muligt fra 4.-5. uge og frem i mange ting også balance, nye ting flere forskellige underlag mv

Det er ikke en færdig hund der bliver overdraget den nye familie, men det kræver man fortsætter arbejdet med hvalpen

Skader kommer ofte indenfor det første år, hvis man ikke vedligeholder balance og “styrke” så selvom man skal passe på, så må man heller ikke pakke hvalpen ind i vat.

Hvorfor bliver en hund “aggressiv” den fare ud i linen og larmer?

Det korte svar på spørgsmålet er angst, ejer har ikke passet godt nok på hvalpen/hunden så den er nødt til at gøre det selv. Når den så begynder at gør, mens den er ude i linen og ser det har en effekt, så fortsætter det. Så i bund og grund er det os ejer, der ikke har formået at passe godt nok på vores hvalp/hund – og ja vi har også selv prøvet det desværre, og det tager tid at omprogrammere hunden så den ikke gør det, men det lader sig gøre ved masser af træning. Og vi alle laver fejl, det vigtige er at erkende det, for så kan man gøre noget ved det. Vi klarede at lære vores Mulle at omverdenen skulle der larmes af og hun var virkelig dygtig til det. Vores tilgang til at ændre på det var absolut ro i meget lang tid, bachs remedier (ikke kun rescue) og så BAT træning/afstandstræning. Det betyder nu at vi med rimelighed kan gå med hende de fleste steder, men pga vores fejl har vi erkendt at det at få hvalpe, bliver ikke en del af hendes liv, desværre. Hun har et super sind, en meget flot bygning og er virkelig en super og meget intelligent hund, men vi nåede ikke i tide at se det, så vi kunne sætte ind, så det har taget lidt længere tid end som så, men hun er i dag en skøn hund og vores egen skyld at hun ikke får hvalpe og dermed kan viderebringe linjerne, men vi lavede fejl, som så mange andre også gør, og vi erkender det. Vi kan ikke klantre opdrætter noget som helst, selvom det også er os der har opdrættet hende – men årsagen ligger ikke i de første 12 uger eller i hendes mentalitet, men i at vi ikke formåede at se hun havde lidt mere brug for beskyttelse og se verdenen i et andet tempo end vi troede. 

Derfor er en pointe også – se på jeres hund når I har den med, have fokus på den, for der kan ske så meget når der er mange mennesker omkring en som kan blive for meget for hunden, så den enten lukker ned (og opfører sig fint, men har det af h til) eller også at den kommer ud i linen og larmer eller den viser tegn på det her er ikke så behageligt, men at vi ikke opdager det, hvis vi ikke har fuld fokus på hunden. Af samme grund tager jeg ikke en hund med til fx udstilling eller i en gågade uden at jeg ved jeg kan have 100% fokus på hunden og ikke skal snakke med andre, eller se et eller andet – eller hvad det nu kan være der kan fjerne mit fokus fra hunden. Det er så nemt at blive optaget af noget andet i sådan en situation, så derfor vælger jeg til og fra – her kan jeg have fokus på hundi og så kan hundi komme med….. her kan jeg nok ikke, her må hundi blive hjemme. Det er ikke sikkert det er for meget for hunden, men vi skal have overskud nok til at kunne se det hvis det skulle være for meget

Nå men tilbage til det med træning. Det er aldrig for sent at træne og det er vigtigt at fortsætte opdrætterens arbejde, men lad nu hvalpen/hunden lande først og skabe tilknytning til dig/jer. Det er så vigtigt og det hele givet godt ud i den lange ende. En hund behøver ikke have besøg de første dage/uger eller mange andre aktiviteter. Den vil egentligt helst bare falde til i nye omgivelser, vænne sig til det nye liv væk fra opdrætter, mor og søskende, de trygge rammer der for en stund bliver frataget hvalpen/hunden, og det kan tage tid før en hund lander og bliver tryg ved de nye omgivelser, med mindre den har lært at give op. Det er desværre en adfærd som nogen ser som en velopdragen hund, men det er ikke en sund hund, hvis den har lært at give op. Her er lidt om indlært hjælpeløshed  En lille tommelfingerregl er jo ældre en hund er, jo  længere tid har den brug for at lande og falde til, skabe tilknytning o.s.v. Derfor kan der gå måneder ved fx voksne hunde inden de helt er sig selv i en ny familie.

Og så lige en note. Poul Gøtke, opdrætter af mellempudler,  mentalbeskriver ved DKK mm siger ofte. En pudel er først færdigudviklet når den er ca 3 år gammel, og jeg kan se han har ret i det. Jeg kan se at flere af vores hunde har rykket sig meget lige inden de bliver 3 år, så det er bare om at fortsætte træningen hvis man ønsker en hund der udvikler sig, ellers kan det nemt blive afvikling i stedet for.

Af samme grund ønsker vi først hvalpe på en tæve, når hun er 3+ år. Ikke at hun ikke ville kunne klare det før, men for os giver det mening at vente, så hun er bedre rustet til livet som mor.

Jeg har også hørt flere opdrættere sige, vil du udstilling med din hund, så er det vigtigste råd at hunden skal trænes i håndering og jo før du begynder jo bedre – altså efter hunden er landet og har skabt relation til den nye familie. Det er så vigtigt at hunden kan håndters af mange forskellige mennesker, så det er træning der skal til. Jeg er enig. 

Og jeg vil tilføje respekt for hundens grænser. Et eksempel. Jeg var til ringtræning ved Dream dog hundetræning. Jeg havde en forholdsvis ung hvalp med som jeg havde trænet lidt med i forvejen. Træneren forstod og kunne læse min hvalp, og han forklarede mig hvordan jeg skulle holde min hund så den var mere rolig så tænderne kunne vises. Han gjorde det meget respektfuldt og ordentligt og ikke mere end min hund kunne være med til.

Så var jeg til ringtræning et andet sted. Her ville min hvalp ikke – min egen fornemmelse var at hun godt kunne mærke at det ikke lige var det bedste….. men træneren gav lidt op i at få lov til at se hendes tænder – problemet var så også at jeg ikke havde set at det var det træneren ville så jeg var lige så uforberedt på det og nåede ikke at sige jeg tror det er bedst hun lige kommer op på bordet….. men i stedet for opgav træneren og kort tvang hvalpen til at vise tænder på en ikke helt så god måde….

så det er altid noget der skal trænes for vi kommer også til at opleve dommere/dyrlæger m.v. der ikke er helt så respektfulde, men i starten er det yderst vigtigt med gode oplevelser, så kan de lidt mere gode komme senere hvor hunden er mere stærk til at klare dem….

Bukke sig ind over en hvalp kan også være svært, men bliver det trænet stille og roligt så kan det også læres – kram er heller ikke naturligt for en hund, men det kan den også lære, spørgsmålet er så om hunden kan lide det afhængig af hvor omklamrende det er. 

Vi har selv trænet flere hunde til at man kan gå over dem hvis de ligger og hviler, men man kan ikke starte med at gå over dem, men er nødt til at træne det ved i første omgang at gå forbi dem – rundt om dem o.s.v. Altså delmål og det vi kalder shaping – dele træningen op i små bidder så udfordringerne bliver til at klare.

Et af vores vigtige råd er som vi ser det

Vil du gerne din hund bliver god til fx at møde fremmede mennesker, så  er det det du skal træne rigtigt meget og indenfor det hunden kan klare i det øjeblik det er i.
Vil du din hund bliver god til agility, så er det vigtigt at du træner styrke og balance og agility når hunden er klar til det og have fokus på det
Vil du din hund skal blive dygtig til at gå spor, så er det det du skal træne rigtigt meget

Vil du din hund skal blive dygtig til at svømme, så er det om at komme forbi svømmehallen eller stranden og ja jeg tror du har forstået pointen 

Altså det du gerne vil se mere af er det du skal træne og motivere hunden til og de fleste pudler vil så gerne arbejde sammen med dig, så det er bare at gøre

og så en vigtig del af det store hele – vi skal have tålmodighed med vores hvalpe og især når de er i teenageperioden, men generelt altid. Med træning rykker det. Noget andet er, vi skal også have tillid til vores hunde.
Et eksempel – har man prøvet at have en hund der kommer ud i linen og larmer, så kan man komme til at holde en hund i stram line for at undgå det – det kan så opfanges af hunden som om at den faktisk skal ud og gø…. har vi løs line og en følelse af det her kommer til at gå super godt, så er chancen for at det kommer til at foregå super godt også større. Meget ligger hos os, vi kan gøre en stor forskel selv.

Gitte Asmann har lige lavet et webinar /program om ens eget mindset (mine ord)…  med Mastercoach Charlotte Bjerre Clemmensen
Hvad er det der kan gøre det svært, og det er meget værd også lige at tænke over. Er vi enige i træningen af hunden – hvor meget støj er der fra os mod hunden o.s.v. Er vi ikke enige så smitter det meget hurtigt af på hunden og den reagerer.  Det er under det modul der hedder hjælp til selvhjælp

 

 

Skriv en kommentar