Kulde

Ofte kommer der diskussioner om hunde skal have dækken/tøj på når det fx er vinter. For mig er sagen klar, man skal passe på sine pudler når det er koldt uanset størrelse. Dog afgiver små hunde mere varme end store, så derfor er små hunde nemmere til at fryse end store, se mere her .

Olympia, som bestemt ikke er polstret godt på sidebenene, hun får på kølige dage et softshell dækken på der er til vinterbrug – det er yderst sjældent for varmt, men varmer på de store led og muskelgrupper sådan da. Det betyder hun ikke skal bruge energi på at holde varmen men bare kan tonse rundt med varme led og muskler
Olympia har øje for en anden hund og er meget klar til at løbe afsted 😉 Der er fri leg på et lukket område og hun elsker dig
Olympia er lige stoppet med træning (når vi træner er det vigtigt at holde muskler og led varme, det giver en glad hund der gerne vil arbejde og som ikke bare skal løbe rundt), så den varme vinterfrakke/dækken er på hende. Det er en hurtta extreme warmer som holder hunden varm. Der er reflekterende folie indvendigt der reflekterer hundens kropsvarme. Er designet til at dække hundens vigtigste muskelgrupper og ved halsen er det muligt at trække op for at beskytte ørene under ekstreme forhold. Vi er meget glade for netop denne frakke, da den er varm, og hunden kan ånde i det. Virkelig kvalitet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

At små pudler (hunde generelt) afgiver mere varme betyder dog ikke at store pudler ikke fryser, slet ikke!
Kan man hjælpe sin hund med at holde muskler og led varme undgår man at hunden køles ned på kolde dage. Da vi som mennesker ikke kan opfange alle hundens signaler, så vil vi i langt de fleste tilfælde først opdage at vores hund er nedkølet når den virkelig er det.

Men flere ting spiller ind om en hund fryser. Nogle emner er 

  • race
  • pelsen
  • hunde uden underuld
  • alder
  • sundhedstilstand
  • vægt

Selv underuld hos hunden bliver sjældent så tykt at den kan hold hunden fra at fryse på de kolde dage! 
Lise skriver direkte at hunde uden underuld fx pudlen har brug for et dækken og meget længere er den vel ikke.

Dyrlæge Lise Rovsing sammenligner, på den side jeg linkede til tidligere, direkte hunde med mennesker. Hun skriver

“Vi mennesker skruer op for varmen og finder de varme frakker frem. Husk at kulden ikke er et fænomen forbeholdt for mennesker, men i særdeleshed noget vores firbenede venner også mærker til” 

Mange siger jamen hvad med ulven eller de vilde hunde – de kan ikke få noget på, og argumenterer på den måde for at det ikke er nødvendigt, men glemmer:

At gadehunde som er det tætteste på vildhunde vi kan komme formentligt også fryser gudjammerligt når det er koldt. De glemmer også at hunden over mange mange år er domesticeret og bor ikke udenfor i naturens temperaturer. De har ofte også en anden pelsstruktur som gør at de som os mennesker fryser når det bliver koldt.

Er der en pudel i din familie og tvivler du på at din pudel har brug for noget beklædning for at holde sig varm, så prøv at tag en uldstrikketrøje på som jo er varm eller…. og så gå udenfor i frost og vind.

Jeg vil tro de fleste vil fryse og tvinges du til at være ude og dermed også bliver tvunget til at fx løbe for at holde varmen….. frys eller løb, er det et valg vi vil give vores hunde?

Hvad med det her dækken holder dig varmt, du kan ånde i det, nu bestemmer du selv om du vil løbe stærkt eller om du vil have perioder hvor du står og iagttager noget spændende….. jeg ved godt hvad jeg vælger 😉 og jeg ved også hvad mine hunde vælger

tænker at en hund der skal løbe sig til varmen ikke har samme mulighed for at snuse og læse dagens avis som en der ikke fryser og som selv kan bestemme 

Egne erfaringer 

Som gammel fodbold og håndbold spiller ved jeg at kolde muskler og led meget nemmere giver skader end varme og mere bevægelige muskler og led, og da skader nemmere giver gigt, ja så er det sund fornuft at holde sine hunde varme når frosten bider. Det er tommelfingerreglen hos os. Kulde og frost, men også vind så skal vintertøjet på. Og nej det er ikke tykt tøj overhovedet, men en meget let frakke, der er lavet til at reflektere hundens varme tilbage til hunden igen.

Vi er ofte ude flere timer, måde for at løbe og lege, men også for at træne. Vores hunde elsker både at løbe, men også at stå stille og iagttage. Og træner vi så bruger de ikke deres krop lige så meget som hvis de løber og leger….. så derfor får vores altid på. Kan vi så se de har det varmt kan de godt få det af igen, men på igen lige så snart aktivitetsniveauet ikke er helt så højt.

Løb i sig selv er ikke verdens bedste aktivering for hunde, men det er aktiviteter på træningspladsen i skoven eller hvor det nu kan være der imod, og så kan hunde godt komme til at fryse.

Min gamle far, som desværre ikke er her mere, var gennem de første mange år af sin levetid ude både vinter og sommer. Han var ikke i tvivl om det slid det var at han ikke havde varmen var årsag til han år efter blev plaget af gigt i fingre. De fleste der har arbejdet i kold vand gennem længere tid ved også at risikoen for at få gigt i fingrene er større end hvis de ikke havde været udsat for den nedkøling det var at have fingrene i meget koldt vand

Kolde muskler og led er jeg ikke i tvivl om kan give skader og over tid gigt, derfor forebygger jeg hellere end at løbe en risiko.

Mange ved heller ikke, at har hunden for lange negle, så er risikoen for gigt i tæerne også større. Men det giver også en forkert holdning og dermed også et forkert slid (hvis det er over lang tid), så derfor er det også vigtigt at holde hundens klør/negle korte så det ikke går ud over deres gang!

Min far fik gigt fordi han fik skader pga kulde og han ikke var varm, min mand har gennem flere år haft gigt og ved hvad det betyder at holde sin krop varm, jeg og mange andre har som sportsudøver erfaring med at holde skader nede eller væk ved at holde os varm – altså mere tøj på når det er rigtigt koldt, hvorfor skal vi så ikke også gøre hvad vi kan for at beskytte hunde? Mange siger de løber sig til varmen tja det kan de også, men de bruger også pokkers meget energi på det og med risiko for skader og på sigt gigt. Vi har valgt ikke at løbe den risiko. Samtidig er vores hunde også vant til at have noget på når det er koldt, så når først skaden er sket, hvis den sker, så skal vores ikke først til at vænne sig til at have noget på, for det er de vant til. Jeg håber dog vi kan udsætte evt skavanker ved at sørge for de ikke får skader pga kulde.

Jeg synes det er skønt når diskussioner kan give inspiration til blogindlæg. Så jeg takker de der er med til at give anledning til det. Det er virkelig skønt! 

 

Det er så sjovt at være ude, at der også kommer lidt leg ind. Her har Athene tøj på for at holde varmen. Olympia burde, men det skulle bare have været et kort ophold for hende i kulden
Ups det går stærkt at få sne og is i pelsen – hun skulle have haft tøj på for at beskytte, men det var kun en lille tissetur der blev længere
I fuld fart
En kort tid ude – bliver ofte til lang tid ude når man har det sjovt
Pudel på tur i en lidt for stor udgave af frakken. Vigtigt det passer til hunden!
Hunde elsker ofte sne, men pas på dem, de nedkøles hurtigt lige som da vi var børn og pludselig frøs selvom vi havde varmt tøj på
Athene og Olympia i leg i haven

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skriv en kommentar