Vaccination og titertest

Var i går til foredrag med holistisk dyrlæge Lise Bang Hansen omkring vaccination og titertest. Jeg vil starte ud med at sige – det var et fantastisk foredrag!! Kan varmt anbefales til alle!!

Hun startede ud med at sige at når vi gik igen så ville vi være verdensmestre i vaccination og titertest. Min første tanke var ja ja så tror vi også på nisser. Men da jeg gik derfra følte jeg mig virkelig som verdensmester!! Der var på små 4 timer fyldt utroligt meget på, og snakken var endda også kommet ind på kastration af hunde. Så selvom hun forsøgte at holde sig til emnet så kom hun alligevel godt forbi andet også, og det var voldsomt godt!!

Bogen er rigtig god viden

Jeg tror vi var mange der tabte kæben da hun sagde. En hund har i 98% af tilfældene kun behov for EN vaccination (kernevaccinationen) for at være dækket hele livet. Det skal bare gøres på det rigtige tidspunkt!

A hva for noget? Tror jeg vi var flere der tænkte, men som hun forklarede videre, så blev det bedre forståeligt!! Vi bliver jo heller ikke vaccineret flere gange for det vi bliver vaccineret for, så hvorfor skulle hunde (og katte)? Hvorfor skal de overvaccineres?? Det er ikke til gavn for hundene så hvorfor gøre det?

Vi var også inde på hvorfor dyrlæger anbefaler vaccination hver 3. år nu. Det er fordi producenterne af vaccinen skriver det holder MINDST 3 år i vejledningen og de har kun lavet undersøgelser på hunde i 3 år, så derfor mindst.

Der blev også påpeget at dyrlæger jo gør hvad de mener er bedst, men de har “desværre” en travl hverdag og skal have det hele til at køre rundt – det er ikke billigt. Så for at vi kan få vores ydelser til en rimelig pris, så når de ikke altid at nørde så meget med fx vaccination og titertest, som de der har tid til at nørde…. så igen dyrlæger gør hvad de mener er det rigtige, og så kan vi jo bede om det vi mener er det rigtige 🙂

Der var et par dyrlæger med, og de bekræftede at de ikke havde tid til at nørde så meget med det, så derfor fulgte de ofte anvisningerne (8, 12 og 16 uger).

Men vigtigt er det at slå fast. Hunde kan få en række bivirkninger ved vaccination, timer, dage og år efter vaccinationen! Derfor er det vigtigt ikke at vaccinere mere end højst nødvendig. Eksempel på bivirkning kan være allergi……

 

WSAVA Der er lavet undersøgelser på hunde helt op til omkring 15 år, der stadig har været dækket ind af den første vaccine. I punkt 3 står der

 

A high percentage (98%) of core puppy vaccines given between 14-16 weeks of age (her blev det påpeget at det det var ændret til 16 uger) wil. provide immunity against parvovirus, distemper and adenovirus for many years, and probably for the life of the animal

 

Altså hvalpe der er vaccineret omkring de 16 uger vil med stor sandsynlighed være dækket ind resten af livet. Det er tankevækkende!! 

Vi plejer at sige at hvalpe skal vaccineres ved 8 og 12 uger og også ved 16 uger for at være sikker på de er dækket ind.

I fx Holland gør man det ikke. Her tager man en titertest når hvalpen er 8 uger – de fleste vil højst sandsynligt være dækket ind af moderens antistoffer, og det vil være videregivet via tævens råmælk fra de første timer efter fødsel. Det betyder, at de hvalpe der har fået meget råmælk formentligt er længere tid dækket ind fra moderen.

Derfor vil man se at nogen har antistoffer ved de 8 uger, men der er også risiko for at de sidste hvalpe der ikke har fået så meget råmælk ikke er dækket ind helt så længe. Det er argumentet for at vaccinere ved 8 uger.

Det vi skal være opmærksom på er, at når hvalpen er vaccineret ved 8 uger, så vil den efter 3 dage have nedsat immunforsvar frem til ca 12 dagen, og derfor er det måske ikke så smart, at flytte hvalpen i den periode, da den bliver udsat for nye smitte. Det mest optimale er at få hvalpen uvaccineret som 8 uger og så selv få taget titertest måske omkring de 10-12 uger, hvor hunden er faldet til og er mere vant til miljøet og måske bedre kan klare smitte, da stress også er med til at sænke immunforsvaret.

Tager man så en titertest, så kan man se om det er nu hunden skal vaccinere eller om man kan vente til 16 uger, hvor man så er ret sikker på at den faktisk kan nøjes med EN vaccination! Det er absolut det mest optimale og pt også den dyreste løsning, men man undgår at vaccinere hvor det ikke er nødvendigt og ej heller har nogen virkning!

Det er sådan at giver man en vaccine og hvalpen stadig er dækket af moderen, så er der absolut ingen virkning af vaccinen. Den kan være nyttesløs og penge ud af vinduet.

I bedste fald undgår hvalpen bivirkninger af vaccinen (som jo kan komme år efter). Får den den sidste ved 12 uger og den er dækket ind via moderen, så giver det et problem! For hvis moderens dækning ikke stopper før uge 15 og vaccine er givet før, og der ikke følges op på vaccinationen, så kan hvalpen risikere ikke at være dækket før den får vaccine et år efter. Det vil sige den er helt åben for at blive smittet.

Det er om at finde det tidspunkt hvor moderens dækning slipper op og så vaccinere derefter, så vil hunden være dækket ind formentligt resten af livet!

Det vil sige at der er en risiko for at en hvalp ikke er dækket hvis den kun får ved 8 og 12 uger – det vidste jeg ikke før i går, så derfor blevet jeg meget overrasket og også foruroliget – alle mine 3 hunde har kun fået vaccinen ved 12 uger og så igen et år efter. Så de er dækket ind, men det kan jeg ikke være sikker på de har været i deres første leveår.

Derfor vil vi rigtig gerne have en snak med vores hvalpekøbere omkring vaccination eller titertest

Læs mere om det på linket, i Lise Bang Hansens gode bog eller på siden her. Jeg vil inden længe skrive nogle sider omkring vaccine og kastration som vi også kom ind på

Det vi gør med vores hvalpe og det vi anbefaler er:

  1. Ved ca 8 uger bliver hvalpene enten vaccineret eller titertestet (dette valg kan ske sammen med hvalpekøber)
  2. Ved 12 uger enten vaccination eller titertestet (testet der kan det også være en ide at teste ved 10 uger
  3. Ved 16 uger vaccination
  4. Vil man så være sikker på at vaccinen virker, hvilket kan være klogt, men ikke et must, så kan hvalpen titertestet ved 5-6 måneder

 

Når der er givet ved 16 uger eller der er titertestet ved 5-6 måned så kan hunden være dækket ind resten af livet. Men det er vigtigt at følge op med titertest, for at være sikker.

Nogle hunde får aldrig gavn af at blive vaccineret, men det er en meget lille procentdel

 

 

 

 

 

 

 

 

Det kan varmt anbefales at anskaffe sig bogen om et sundt liv!! 
Facebookside

Lise Bang Hansen

2 kommentarer til “Vaccination og titertest”

  1. Tusind tak for en rigtig god forklaring. Det har ændret meget for mig, så jeg nu er blevet mere nysgerrig på at undersøge mere.

    Svar

Skriv en kommentar