Ja det var mest for at holde mig opdateret at jeg valgte at deltage i denne webinar. Jeg har set flere tegn til at DKK har flyttet sig med hensyn til træningsmetoder og også har adfærdsspecialister tilknyttet. Det er virkelig fint. Uddannelsen til instruktør har så vidt jeg kan vurdere også flyttet sig, til at værdsætte de blødere metoder, så derfor blev jeg overrasket over at en hund kan diskes hvis den knurrer.
Hvorfor knurrer hunden?
Det gør den i bund og grund fordi dens grænse er blevet overskredet og den gør os opmærksom på det. Hvordan skal vi reagere på det?
I min verden skal vi være taknemmelige når en hund knurrer for at fortælle os STOP. For hvad vil alternativet være hvis den ikke gjorde? Ja rigtigt så ville den springe over og bide i stedet for. Ved at knurrer advarer den os om at vi skal stoppe – måske lige for nu.
Jeg skrev en kommentar om at jeg følte det var trist at en hund kunne diskes på det grundlag….. Jeg kunne godt fornemme det var lidt træls jeg skrev det. Så kom der en kommentar om at en hund skulle kunne håndteres og det blev anset som et temperament problem at den ikke kunne.
Det svar gjorde mig endnu mere trist, for det handler jo ikke om at hunden ikke kan håndteres, men at dommeren ikke kan af en eller anden grund, og hvorfor skal en hund kunne håndteres uden sådan uden videre. Det kan være at dommeren trykker hunden – det er der mange hunde der ikke bryder sig om og det er også helt okay – de er ikke robotter der bare skal finde sig i alt. Men med den vinkel som kom omkring udstilling så er det netop det man ønsker – at hunden skal acceptere alt fra os mennesker. Det ligger meget fjernt fra den anden del hos DKK med de mere bløde metoder. Men hvorfor har de bløde metoder ikke vundet indpas hos udstilling men indenfor andre grene af træning? Ja det er et rigtigt godt spørgsmål. Men det er åbenbart et ønske at de skal være små robotter der til udstillingen gør hvad de bliver bedt om og hvis de ikke gør hvis de siger i dag gider jeg altså ikke blive rørt ved af dig, så er det en diskvalifikation……? Jeg kan gå med til at give en at hunden ikke kan bedømmes på dagen af den enkelte dommer, måske kan hunden ikke lide dommeren og så er det meget grænseoverskridende at skulle røres ved og evt trykkes ned ved at dommeren læner sig over hunden…. der kan være rigtig mange årsager….. men direkte disket det synes jeg er manglende respekt for hunden. Vi ønsker ikke den siger fra…. vi ønsker den gør alt det vi beder den om også selvom den måske ikke har lyst… hvor er respekten for hunden?
I min verden handler det ikke om at hunden ikke vil lade sig håndtere, det handler om motivation, træning motivation igen og at hunden forstår hvad man ønsker af den….. og så samarbejde – det sidste er meget meget vigtigt sammen med respekt for hundens deltagelse også i at sige fra og til. Hvorfor skal en hund kunne håndteres uanset tidspunkt af alle? Og hvorfor skulle det være et temperament problem ? Er ønsket at få hunde der har indlært hjælpeløshed? Men kunne godt få tanken. Jeg undre mig over at holdningen til hunde og især viden omkring hunde ikke ser ud til at være fulgt med på udstillingssiden. Det ser meget ud som om, og jeg tager det gerne i mig igen hvis det ikke er tilfældet, at ikke meget har ændret sig i takt med udviklingen indenfor fx instruktørudddannelsen. Jeg ved desværre ikke så meget omkring instruktøruddannelsen, men har dog fået fortalt at meget har ændret sig til de mere bløde metoder, hvilket er super fint.
Det er ikke en kritik af udstilling slet ikke, men en undren over den tilsyneladende manglende respekt for hundens adfærd, fra udstillingsopsætningens side. Jeg håber af hele mit hjerte at der bliver gjort noget ved det, så hunde ikke bare skal være små robotter der løber rundt i en ring eller trekant…..
Jeg er sikker på det ikke er sort hvidt!! Der er meget midt imellem. Det jeg anfægter er selve grundholdningen, og måske kom svaret pga overraskelse. Jeg ved ikke om personen ville have svaret anderledes ved omtanke, så det bliver fra mig kun en undren over at hunden ikke må have en naturlig adfærd som hund til en udstilling – at det ikke er det man fremelsker. For mig bliver en hund smuk når den er sig selv på godt og ondt.
Dette er kun om en meget lille del af udstillingen – nemlig det om en hund må sige fra eller ej…. Der kom et eksempel på en hund på en udstilling der løb væk og bed så vidt jeg husker 2 hunde…. Er det resultatet af at en hund ikke må sige fra og går direkte over til at bide? Muligvis, det er umuligt for mig at vurdere, men det kunne være og det giver stof til eftertanke
og lad mig slå fast – det er ingen kritik af underviser/formidler, men en undren over tilgangen til hunde